În articolul de azi vom relata pe scurt despre modificările legale privind impozitarea chiriilor, modul lor de calculare, ce rămâne neschimbat și până când se înregistreaza contractul de inchiriere.
Detaliile complete despre impozitare și cazurile particulare le găsiți aici.
Impozitarea proprietarilor de chirii aduce câteva modificări în 2023:
1. Cota de impozit de 10% din venitul anual rămâne neschimbată, dar prin eliminarea unor facilități, de exemplu cota forfetară de 40%, impozitul real este mai mare de la 1 ianuarie 2023.
2. Se micșorează plafonul de la care se plătesc și asigurările de sănătate la venituri din chirii, începând de la 6 salarii minime brute pe economie, față de 12 cât erau până acum.
3. Contractele de închiriere se înscriu/declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.
Ce trebuie să știm când realizăm plata pe venit?
În acest an, proprietarul va înregistra contractul de chirie la ANAF până la data de 31.03.2023 și până la data de 25.05.2023 va depune Declarația unică Capitolul II.
Pentru anul 2023 venitului brut reprezintă venitul impozabil = 2000 lei x 12 luni = 24.000 lei
Impozitul pe venitul estimat datorat = 24.000 lei x 10% = 2.400 lei
Baza de calcul a CASS se va stabili în funcție de salariul minim brut pe țară pentru anul 2023 și ținând cont de cele trei noi plafoane de venit, de 6, 12 și 24 de salarii minime brute.
Acte necesare pentru înregistrarea contractului de închiriere la ANAF:
Cererea de înregistrare a contractului de închiriere(pe care o găsim pe site-ul oficial ANAF), o copie a cotractului propriu zis, acte care se depun la registratura ANAF sau online și se încarcă în Spațiul Virtual Privat(SPV).
Agenția ANAF competentă pentru depunerea actelor fizic, poate fi :
1. cea pe raza căreia proprietarul este înregistrat ca plătitor de impozite și taxe;
2. cea pe raza căreia proprietarul are domiciliul fiscal;
3. cea pe raza căreia se află casa închiriată – în cazul persoanelor fizice nerezidente în România.
Ce rămâne neschimbat în 2023?
În anul 2023, rămân neschimbate cele două regimuri de impozitare:
1. În sistem real – adică proprietarul poate scădea din venitul anual toate cheltuielile deductibile făcute cu întreținerea proprietății (cu acte doveditoare, cuprinse în contabilitate) și impozitul se aplică doar la suma rămasă. Acest sistem era aplicat în special celor care aveau mai mult de 5 contracte de închiriere, dar poate fi adoptat de oricine.
2. În baza normelor de venit – acest regim se aplică numai cazurilor închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuințe din proprietatea personală.